Puppy karaktertest 


Steeds meer fokker kiezen voor een onafhankelijke puppytest.

Uiteraard heeft de fokker zelf inzicht in de karakters van de pups maar voor een stukje bevestiging van een onafhankelijk persoon is een test van de pups op nieuw, onbekend terrein van toegevoegde waarde. 


Deze puptests worden afgenomen wanneer de pups 6.5 a 7 weken zijn.

Dan zijn de karaktertjes mooi ontwikkelt. Gedrag in het nest is altijd anders dan wanneer de pup alleen is zonder broers en zussen en op terrein waar hij nog niet bekend is


Opvoeding en socialisatie spelen een onwijs belangrijke rol in het leven van jouw pup, dit bepaalt mede hoe hij uiteindelijk uitgroeit als volwassen hond. De karaktertest laat zien wat de aanleg is van de pup. Is het bijvoorbeeld een werker of juist niet. Is de pup zelfstandig of juist mensgericht.


Hoe werkt de test.

De pup wordt door de fokker op een plaats neergezet met allemaal leuke speeltjes en knuffels en vanuit daar gaan we kijken wat de pup gaat doen. Er wordt gekeken hoe de pup reageert op het lopen van een persoon door de ruimte, het weggooien van een speeltje maar ook op geluiden.


Schrikt de pup ergens van? Dat is normaal, maar hoe is zijn herstelvermogen. Dergelijke zaken worden allemaal getest en genoteerd op het evaluatieformulier.


Er worden ook handelingen gedaan die in het normale leven ook gebeuren, bijvoorbeeld het oppakken van de pup, aaien over kop en nek en ook prikkels als een paraplu die opengeklapt enz. 

Bij alle onderdelen wordt er gelet op gedrag en signalen die de pup laat zien.


Na de testen volgt de evaluatie en kan er overlegd worden welke pup geschikt is om bij welke gezin te plaatsen. Onze rol is adviserend, de fokker maak uiteindelijk zelf deze keuze. 

 

De test kan aangevraagd worden door de fokker, maar zeker ook door een evt. pup koper, uiteraard in overleg met de fokker, om er zeker van te zijn of een pup in jullie gezinssituatie past.


De kosten van de test zijn €20 per pup.